Insiderguide til roots-lingo: F – F-hul
Kender du det pludselig at komme til at undre dig over, hvorfor noget, du har set hundredvis af gange, egentlig ser ud, som det gør?
Sangskatten klædes nyt – og passende – på i skræddersyet folkedragt
“Folkeligt skal alt nu være,” skrev Grundtvig i midten af 1800-tallet. Således nu også tonen af vores fælles sangkultur, som vokaltrioen Trækfugl demonstrerer på deres selvbetitlede albumdebut.
Varmt møde mellem Concerto Copenhagen og Vesselil
I fredags satte Frederiksdal Chamber Folk Festival den klassiske og folkemusikken i stævne. I den finkulturelle ramme af Frederiksdal Slots havesal tog aftenens underdog sig dog bedst ud.
Copenhagen World Music Festival 2022
For 11. år i træk udfoldes musikkens rødder i diverse københavnske baggårde og spillesteder med alt fra nordisk folkemusik og colombiansk cumbia til malisk jazz-funk og meget mere!
Sons of Kemet - Way out West: Dans for en bedre verden
Sons of Kemet lullede publikum ind i en trance, hvor vi alle var en del af samme dansende bevidsthed. Læs om den sidste koncert på Way out Wests anden dag 2022, og om bandet der gav årets koncertoplevelse.
Kalaha hengiver sig til de anatolske toner på ny skarp udgivelse
Samarbejdet mellem Kalaha og sangerinden Hilal Kaya kulminerer på gruppens nye album, Tutku, når de anatolske toner tager form i en sfære af blæsere og syret guitar drevet af tunge rytmiske grooves og elektronisk æstetik.
Insiderguide til roots-lingo: D – Drone
Hvorfor lyder noget musik bare super episk og ur-musikalsk? Måske er der droner med i spillet, og jeg mener ikke dem, der har vinger og propeller.
Oumou Sangaré - Way out west: Revolutionær musik fra Mali
Oumou Sangaré var soundtracket til den malinesiske revolution i 1991, og hendes musik får os stadig til at danse. Læs om hendes musik og koncert på Way out West i Gøteborg.
Imarhan bringer Sahara til lytteren og verden til Sahara
Med en fornyet blanding af traditionel tuaregmusik og blues sender Imarhan publikum på en rejse til ørkenen, der trækker tråde tilbage til berbernes nomadesamfund og Nordafrikas afkolonialisering. Læs med om Tuaregmusikken og dens entre i både nordafrika og resten af verden.
Vestlig minimalisme får en malinesisk makeover
Africa Express havde godt fat i publikum på Roskilde, men det kunne sagtens være stukket mere af, for bandet viste flere gange at de kunne skabe en reel ravestemning, og vise hvad styrken ved kulturmøder virkelig er!
12 minutter og 12 kilometer fra kysten flyder det hele sammen
Modsætninger mødes: Fanø Free Folk Festival er et umage ægteskab, hvor rummelighed er en hat, man tager på, og brudte forventninger er en mulighed for at lære noget nyt
Aftenstemning på Arena – Robert Plant og Alison Krauss
Helhedsoplevelsen var komplet og både vokaler og instrumentspil sad lige i skabet, da Robert Plant og Alison Krauss sang for under Arenas blå teltdug onsdag aften på Roskilde festival.
Cimafunk slår benene væk under en og starter dansegulvet
Jeg vidste ikke, at Cimafunk var noget af det, jeg SKULLE høre på Roskilde, men jeg tror, jeg har været til årets største dansefest.
VÍÍKs hæmningsløse energi betager fra første skrig
VÍÍK overrasker! Publikum er med fra start. Med smukt sungne melodier, djævlehåndtegn, eventyrfortællinger og vilde skrig indtager VÍÍK Roskilde på Rising-scenen.
Roskilde Festival 2022: Din guide til roots-musikkens univers (2/2)
Roskilde Festival 2022: Din guide til roots-musikkens univers (2/2)
Roskilde Festival 2022: Din guide til roots-musikkens univers (1/2)
Roskilde Festival 2022: Din guide til roots-musikkens univers (1/2)
Anmeldelse: AySay – “Nerelisin” (single)
“Nerelisin” er på samme tid en absolut dansabel sommer-single og udtryksrum for en stemme, der har noget vigtigt at sige.
Insiderguide til roots-lingo: O - Ornament
Ornamenter er noget med pynt, men kan man hænge pynt på musik? Lad os se nærmere på pyntesygen i roots-, folke- og verdensmusikken.
Duduk – instrumentet, der trækker rød tråd mellem fortiden og nutiden
Arsen Petrosyan er en af Armeniens mest fremspirende musikere på træblæser-instrumentet duduk, som er en vigtig medfortæller af armensk historie. Instrumentets unikke lyd er ikke bare velklang for ørerne, men har også en historisk klang, som kan bringe minde og vække følelser omkring en lang tidsperiode i Armeniens historie.
Anmeldelse: Grønlandsk spoken word med lidt elektronisk clubstemning
Danske Per Bloch har udgivet et hyldestalbum til det grønlandske sprog, som han forsøgte at lære på 2,5 år. Han har måttet søge hjælp til udtalen, men det er stemningsfuld og finurlig spoken word.