Eva Quartet er kvindelig urkraft og bulgarsk natur

© Foto: Morten Fog

ANMELDELSE
Af: Josefine R. Skaaning

13.11.2023

 

Med fængslende harmonier og en vindende udstråling synger Eva Quartet os ud i naturen, tilbage i tiden, op i himlen og ind i varmen.

Eva Quartet er noget af det dejligste, jeg har oplevet længe – og så synes jeg ikke engang, jeg har sagt for meget. I smukke, røde folkedragter med blonder, broderier og blomster i håret indtager de fire kvinder med overbevisende selvsikkerhed og storslåede stemmer Filosoffen i Odense. Rammerne kunne næppe være mere velvalgte: midt i en keramikudstilling med figurer med hår af tørrede blomster.

Kvartetten består af en melodiførende sopran, en dybtliggende alt og to mellemliggende stemmer, der skaber de rørende, kraftfulde og til tider skærende harmonier. Eva Quartets klang er traditionelt nasal, som man kender det fra bulgarske kvindekor. Men sangerinderne mestrer med deres sublime stemmekontrol både en blid blødhed og en hård skarphed. Ornamenterede fraseringer og styret vibrator præger vokalarbejdet, og man er ikke i tvivl om den kunstneriske og historiske bevidsthed, der ligger bag.

Med kvartettens navn, der henviser til kristendommens første kvinde, og den varme styrke, de fire sangerinder udstråler, skaber gruppen en kraftfuld atmosfære af noget urkvindeligt. Det er ikke svært at forestille tidligere tiders liv i forening med og på trods af naturen i Bulgariens overvældende landskaber. Koncerten sluttes af med to hymner, der i deres arrangementer minder om motetter, man kan høre i danske kirker, og som understreger koncertens religiøse islæt.

Er man, som skribenten her, fascineret af stemmens mange udtryksmuligheder, har man i Eva Quartet et (verdens-) klasseeksempel på et kunstnerisk udtryk perfektioneret gennem superb sangteknik.

Eva Quartet fængsler publikum med deres musikalske kræfter, og har man chancen for at høre dem, så lad den ikke gå fra dig.

 
Forrige
Forrige

JJ Paulo er varme dansetrin til tanzanianske toner

Næste
Næste

Med rødder i Haiti og fremtiden i horisonten