I nye rammer: Jaubi - Nafs at piece

 

ANMELDELSE
Af: Asger Bosendal

14.09.2021

 

I nye rammer sætter fokus på rootsmusikken, når den bliver puttet i nye rammer, og i mødet med andre genrer skaber helt nye unikke udtryk.

Der bliver vækket en kæmpe nysgerrighed og fascination i mig første gang jeg hører ”Jaubi” på gruppens debut-LP ”Nafs At Peace”, som udkom i marts 2021. Her giver de et moderne pust til den klassiske indiske raga, når de tilføjer jazzede elementer og hiphop grooves til genren. Et medrivende og originalt univers, som lykkes på fænomenal vis.

Lyt til albummet her:

Jeg tror det er første gang, at jeg i en sammenhæng som dette, hører det traditionelle indiske instrument sarangi – et 60 cm højt bue-instrument med 3 spilbare strenge og op til 37 resonansstrenge. En unik lyd som siges at gengive den menneskelige stemme, hvilket kommer til udtryk i betydningen bag sarangi, ”de 100 farvers instrument”. Allerede på det første stille intronummer ”Seek Refugee”, bliver man taget med ind i sarangiens ørefængende lyd-univers.

Værd at lægge mærke til er også den traditionelle tabla, som bl.a. på pladens femte nummer ”Mosty” bliver brugt i samspil med et tilbagelænet trommegroove. Det skaber lige præcis den karakter, som jeg beundrer, når traditionel musik sættes i nye rammer.

Albummet er hovedsageligt komponeret af bandets guitarist, Ali Riaz Baqar, men kvartetten har på pladen også lavet et samarbejde med den engelske multi-instrumentalist ”Tenderlonious” på fløjte og saxofon, samt den polske pianist og komponist Marek “Latarnik” Pędziwiatr. Et samarbejde som må siges at lykkes, når jeg på albummet bliver taget med ind i en svævende synth-atmosfære, hvor der både er plads til flotte komponerede melodier, skæv improvisation og karakterfulde bagvedliggende grooves.

Den traditionelle musik får i mine øjne ny grobund, når den bruges i fusion med andre stilarter. Albummet her har ikke bare givet mig en lytteoplevelse, men også dannet springbræt ind til en ny genre af roots-musikken. Jeg sidder tilbage, efter at have lyttet til ”Nafs at peace”, og får helt lyst til at lytte til en traditionel indisk raga.

Forrige
Forrige

Masser af musik under corona fra rootsmiljøet

Næste
Næste

Insiderguide til roots-lingo: M - Molevit