Masser af musik under corona fra rootsmiljøet

Basco har i samarbejde med Jullie Hjetland udgivet sangen 'Sortøjet Dreng'.

 

ARTIKEL
Af: Julian Svejgaard Jørgensen

16.09.2021

 

Roots-musikken lever på trods af pandemier og nedlukninger. Det fejrer vi på Resonator, ved at udgive en handy spilleliste med 25 danske roots-numre udgivet under coronakrisen.

Roots-miljøet har ikke stået stille, mens coronaen har hærget. Faktisk er det blomstret op med udgivelser fra både nye og gamle kunstnere, og hvis du føler dig lidt lost i alle de nye numre og albums, så frygt ej; Resonator har din ryg.

Julian Svejgaard har samlet 25 numre på en spilleliste på Spotify, numre der alle er udkommet under coronakrisens danske nedlukninger. Dvs. fra Mette Frederiksen første gang slukkede for lyset i marts 2020, til den 10. september 2021, hvor de sidste restriktioner røg sig en tur.

I denne artikel kan du læse lidt om kunstnerne bag de fem første numre på spillelisten, og du kan se, hvor og hvornår du kan opleve dem live i den nærmeste fremtid. 

Lyt til listen her, mens du læser om de første fem numre:

Hvalfugl: Iturevet Almanak

Hvalfugl har siden deres dannelse i 2015 taget både jazz- og folkscenen med storm med deres enkle, melankolske, men også virtuost drømmende udtryk. Med en altid 

sikker bund fra kontrabassen, ultrafølsomme toner fra flygelet, og melodiøse linjer fra guitaren, så understreger Hvalfugl gang på gang hvordan nordisk jazz og nordisk folkemusik kan gå op i en højere musikalsk enhed, der kan få alle og enhver til at drømme sig væk til andre verdener. De udgav albummet ”Øjeblikke vi husker” under coronaen, men har også lige sluppet en splinterny single ved navn ”Iturevet Almanak”, som du kan finde på spillelisten.

 

Du kan bl.a. opleve Hvalfugl til Roots & Hybrid på SPOT festivalen 17. september, og 26. september på Montmartre i København, her i selskab med den prisvindende trompetist Jakob Sørensen: 

 https://spotfestival.dk/2021/08/rootshybrid-klar-med-showcase-program/

 https://www.facebook.com/events/142792794653211

 

 

Víík: Alle Barn Skal Sova 

En spiseskefuld norske folkesagn. Et skvæt balkan-harmonika. En knivspids svensk folk-rock. Og så ellers 10 liter skarpe musikalske ører og eminente grooves. Det er nogenlunde den pakke man får, når man sætter dansk-svensk-norske Víík på. Gruppen, der er anført af den fantastiske sanger Elisabeth Víík, har med varierede og voldsomt fede liveshows vist, at nordiske ballader, og det der ligner, kan ramme musikelskere lige så hårdt i mellemgulvet som den bedste rock, og lige så blødt i hjertet som de største ballader. De skal opleves live før man rigtig forstår dem, men deres single ”Alla Barn Skal Sova” er et rigtig godt sted at starte, mens vi venter på deres kommende album.

 

Du kan bl.a. høre Víík på Alice i København 24. september:

 https://www.facebook.com/events/936207397148095

 

Dreamers’ Circus:  When All This Is Over

 Der går rygter om, at folkscenens orkestre forsøger at time deres albums til at udkomme de år, hvor Dreamers’ Circus af en eller anden grund holder pause med musikudgivelserne. For gang på gang har det vist sig, at Dreamers’ er kongerne af ny nordisk folkemusik i Danmark, når de komplet har ryddet prisuddelingerne ved Danish Music Awards Folk/Roots

Den tendens er velfortjent, for hvis der er nogen, der har kæmpet en utrættelig kamp for at sprede folkemusik til de bredere kulturlag i Danmark og verden, så er det den drømmende cirkus-trio, som med originale kompositioner og virtuost musikalsk overskud, tager vores fælles musikalske kulturarv i retninger, den ikke selv vidste, den kunne gå i. 

Med udgivelsen ”Blue White Gold” fra maj 2020, ramte trioen en profetisk nerve med singlen ”The World Was Waiting”, og nummeret fra spillelisten, ”When All This Is Over”, kan høres som en smuk hyldest til den drøm, vi alle har om at coronaen snart er helt forbi. Pladen er også en kulmination på gruppens fusion af folkemusik, klassisk musik og filmiske inspirationer, og at gruppen dertil farer verden rundt med deres musik er en god indikator på, at det er værd at bruge tid med drømmerne i Dreamers’ Circus.

 

Du kan bl.a. høre Dreamers’ Circus i selskab med Pernille Rosendahl i København den 17. september: 

 https://www.facebook.com/events/1412181932479677/


Abekejser: Blueprint 

Abekejser forener svedige beats med jazzede elektroniske impulser, der henleder opmærksomheden på 70’ernes fusionsjazz, men også lige akkurat rummer nok spacyness til at klare sig ind på listen over rootsmusik udgivet under corona. Ligesom med Hvalfugl, er udgivelsen brandaktuel, idet deres seneste album Blueprint udkom 7. september – men det er vel også før den store befrielsesdag 10. september, som vel egentlig markerede afslutningen af coronaens hegemoni over dansk kultur- og samfundsliv.

Blueprint er navngivet efter en tale, som Martin Luther Kings leverede et halvt år før sin død i 1968, og den gamle borgerrettighedsforkæmper har endda fundet vej ind på pladen, hvor en bid af talen er mixet med Abekejsers hypnotiserende toner. Med det her blueprint har Abekejser cementeret deres status som en uomgængelig byggeklods for fremtidens musikliv i Danmark.

Du kan opleve bl.a. opleve Abekejser til Roots & Hybrid på SPOT festivalen 17. september: 

 https://spotfestival.dk/2021/08/rootshybrid-klar-med-showcase-program/


 Basco: Sortøjet Dreng

Basco og sanger Julie Hjetlands single om den sortøjede dreng ramte mig som en omsorgsfuld forhammer lige midt i panden. Ud over den flot producerede musikvideo, så var Julie Hjetlands næsten hviskende melankoli i samspil med eminente Bascos overbevisende samspil en magisk indføring i gruppens sælsomme verden. Basco har eksisteret siden 2004, og har altid formået at udvide og udforske deres egne grænser med en fascinerende evne til konstant at skrive spændende melodier, som efterlader lytteren med overraskende følelse af at ”nå ja, sådan kan verden jo også se ud”.

Med deres seneste album, har de teamet op med den eminente sanger Julie Hjetland, og endnu engang demonstrerer Basco, at de aldrig rigtig er færdige med at udforske nyt og spændende land i nordisk folkemusik. Teksten er i øvrigt skrevet af tidligere rektor på forfatterskolen, Jeppe Brixvold.

Basco og Julie Hjetland kan indtil videre nydes ved at investere i deres seneste plade, ”Ræk mig Faklen”, og når coronaen forlader os helt, så drager de ud på nye eventyr til foråret.

Embed Block
Add an embed URL or code. Learn more
Forrige
Forrige

Insiderguide til roots-lingo: Ø - Øret

Næste
Næste

I nye rammer: Jaubi - Nafs at piece