Folk Big Band Danmark indfanger den ellers så flygtige fordybelse

 

ARTIKEL
Af: Marie Almlund

03.11.2021

 

Hvad sker der, når Folk Big Band Danmark åbner dørene til en dag i storspillets tegn med plads til nørderi for nørderiets skyld? Jeg tog mit klaver under armen og var med, da version 3.0 løb af stablen.

Okay —jeg medgiver, at det her ligner et inside job, eftersom både arrangør og instruktør (denne gang) er blandt mine undervisere på Syddansk Musikkonservatorium. Men Folk Big Band Danmark er en helt ny setting (for mig såvel som for andre; projektet startede op i august!), hvor både rammer, roller og formål ser noget anderledes ud end til daglig. For hvad sker der egentlig, når man åbner dørene til en troldmandscafé og inviterer alle til at komme med deres instrument og spille folkemusik sammen i 5-6 timer under ledelse af en kyndig instruktør? —altså (og dette er i grunden centralt for konceptet) uden at skulle afslutte med en koncert, en prøve, et diplom eller noget i den stil? Og uden at man er forpligtet til at være med igen næste gang eller forventes at have deltaget sidste gang; ja faktisk uden at der er nogen forventninger overhovedet?

Den eneste forventning til Folk Big Band Danmark er nemlig, at man har lysten med sig, når man møder op —og så er det måske smart nok med en flaske vand og en madpakke. Ellers kan det nu også trylles frem, og da særligt denne gnistrende klare oktoberdag, hvor vi befinder os i baglokalet til en troldmandscafé under Magiske Dage i Odense.

Og det, der sker nu, er faktisk lidt magisk. Vi er i dag en mindre og meget blandet forsamling med et imponerende bredt instrumentarium: Harpe, guitar, trombone, violin, cello, requinto guitar og klaver. Folk Big Band Danmarks arrangør, Annelene Toft Christensen, spiller selv med på violin. Og dagens instruktør, Nikolaj Busk, spiller harmonika. Nogle kender hinanden i forvejen, andre slet ikke. Nogle spiller masser af folkemusik, andre har aldrig kastet sig ud i det før nu. Alle (18+) er som sagt velkomne! Og alle er lige: Ingen af os kender dagens program på forhånd, og det er irrelevant, om man som mig er nybegynder i denne sammenhæng eller var med sidste gang, eftersom hvert arrangement udgør sin egen lille helhed. Stemningen er forventningsfuld. Og så finder Nikolaj et lille repertoire frem til os, startende med en sønderhoning af egen komposition. Yes!

Et musikalsk laboratorium

Nikolaj benytter enkle, men stærke greb til at arbejde med vores lille orkesters fælles lyd og sammenspil, og så skal jeg ellers love for, at al fornemmelse for tid forsvinder. Før jeg får set mig om, er der faktisk gået mere end 5 timer. Bevares, vi har da haft gode pauser, sludret om dette og hint og prøvet hinandens instrumenter, men vores fælles flow har været så stærkt, at tiden er fløjet af sted. Det er en dyrebar lille stund, særligt taget i betragtning hvor hurtigt vores instruktør får os til at føle os som en helhed, endda en enhed, der nærmest kunne være ét enkelt stort instrument. Dét her er fedt! Vi spiller løs, og det er gratis at afprøve idéer, spille vildt og lege med helt andre roller end de vante.

Netop dette aspekt giver Folk Big Band Danmark sin særlige karakter og berettigelse: Det uforpligtende. Disse 5-6 timer bliver en slags laboratorium, hvor vi kan udforske vores individuelle musikalitet gennem helt nyt repertoire (instruktøren vil skifte fra gang til gang) og helt nye konstellationer. Der er ingen, der lytter, andre end os selv, og dermed er Folk Big Band Danmark en sjælden mulighed for at fortabe sig fuldstændig i fordybelsen og flowet uden at skulle have et slutprodukt for øje. Det er en sjælden mulighed for at nørde ud for nørderiets skyld med spændende musik og sammen med rare mennesker —og selvfølgelig smitter det af på vores øvrige virke og liv.

Glad, opløftet, inspireret og med en håndfuld nye, rare bekendtskaber bakser jeg mit klaver hjem og ved allerede, at jeg helt sikkert skal deltage næste gang!

_____________

Folk Big Band Danmark finder sted om lørdagen cirka en gang om måneden på Kulturmaskinen i Odense. Der spilles folkemusik som storspil under ledelse af en instruktør, der skifter fra gang til gang. Alle over 18 år er velkomne til at deltage, og man kan snildt møde op uden at have deltaget før, og uden at man forpligter sig til et forløb. Deltagelse koster 75 kroner.

Næste omgang Folk Big Band Danmark er lørdag den 13. november kl. 12:30-17:30 som en del af Resonator. Efter Folk Big Band-arrangementet er der mulighed for for bare 50 kroner at deltage i fællesspisning kl. 18:30 efterfulgt af bal med Kristine Heebøll & Bølgen Band, og aftenen slutter med jamsession med Annelene Toft Christensen og Michael Hornhaver Mortensen som værter. Alle er velkomne uanset forkundskab!

Embed Block
Add an embed URL or code. Learn more
Forrige
Forrige

Nordens største musiksamling – samlet i Odense

Næste
Næste

Tyrkisk artist udfordrer – albummet er ”personalized politics”